Autor |
Wiadomość |
< PROTOTYP MIKRUSA - egzemplarz 001. |
|
Wysłany:
Czw Lut 15, 2007 10:06 pm
|
|
|
Pojazd: 3 x Mikrus Mr-300
|
|
Wloty, nadkola i klapa sie zgadzają, a reszte akurat da sie wymienić... drzwi, licznik, lakier... może wlaścieciel w trakcie eksploatacji powymianiał te elementy na nowsze? Ale ta data.... ? Nie rozumiem.....  _________________ 6 czerwca 2011 roku ukazała się w sprzedaży książka pod tytułem "Mikrus MR-300 - 3 lata produkcji, 50 lat historii"
Zamówienia można składać na stronie: http://www.mikrus.net.pl. Zapraszamy! |
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Czw Lut 15, 2007 11:07 pm
|
|
|
Pojazd: 6xMotorynka, Suzuki RG 80
|
|
Słuchajcie, ale dla mnie to lakierowanie wyglada jak samoróbka, szczegolnie jak są zdjęcia z przyblizenia to widac nie wyrazne linie i dlatego jest to moje pytanie. Bo przeważnie jak linia była nad lusterkiem to leciała cały czas tak a tutaj leci jak listwa i na tyłach konczy sie śmiesznie. _________________ Kupie każdą część do Rometa... od całego motorku po śrubke
Motorynka Pony M301 1988 mniam |
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Pią Lut 16, 2007 12:53 am
|
|
|
|
|
Witam ponownie,
Prototyp zrobił troche zamieszania, ale to dobrze chyba. Mikrus i jego historia ŻYJĄ !!!
Chciałem bardzo podziękować Dawidsowi za pozwolenie na publikacje zdjeć prototypu na stronie Mikrusa i również za sugestie zrobienia spisu Mikrusów.
A wiec spis już powstaje... Nie chce i nie bede powielał liczenia Mikrusów z tego tematu, nie o to chodzi.
Chciałbym stworzyć liste Mikrusów zawierającą zdjecia tabliczek znamionowych lub numerów nadwozia oraz zdjęcia Mikrusów.
Lista bedzie posortowana wedłóg rosnących nr nadwozia.
W tym momencie wygląda ona tak :
http://www.mikrus.net.pl/t_spis_mikrusow.html
Prosiłbym wszystkich chętnych posiadachy Mikrusów o nadsyłanie mi danych o swoich autkach: nr nadwozia, rok produkcji, zdjecie mikrusa, zdjecia tabliczki.
Pozdrawiam _________________ 6 czerwca 2011 roku ukazała się w sprzedaży książka pod tytułem "Mikrus MR-300 - 3 lata produkcji, 50 lat historii"
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Pią Lut 16, 2007 3:45 am
|
|
|
Pojazd: O różnej ilości kół
|
|
Samochód nie jest podejrzany tylko eksploatowany
Wszystko wskazuje na to, że jest oryginalnym egzemplarzem 001 ale z wymienionymi podczas ekspolatacji elementami, na takie, które były dostępne - pewnie trudno kupić nowe drzwi do prototypu . Zgadzają się wloty na błotnikach i wyloty w tylnej klapie, zderzaki i wysokość, na której są zamocowane, przedni pas z długimi niemal od tablicy rejestracyjnej przetłoczeniami, kanciasta deska rozdzielcza itp.
Co do rocznika - samochód był prototypem i "latał" na próbnych tablicach, zastanawiam się czy wobec tego w ogóle musiał mieć tabliczkę znamionową z wpisanym rokiem produkcji. Jeśli moja myśl jest słuszna - wygląda na to, że tabliczkę "trzepnęli" nieco później niż sam samochód. _________________ Jestem koneserem, czy jakoś tak. |
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Pią Lut 16, 2007 10:04 am
|
|
|
Pojazd: 3x MR01 Ryś(58,59,60), Ogar 200, rower
|
|
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Pią Lut 16, 2007 2:29 pm
|
|
|
|
|
Nie, dlaczego? CHodzi mi o to, że tabliczkę zmajstrowali gdy wreszcie tabliczki takie opracowali (możliwe, że wcześniej nie było ich wcale). _________________ Jestem koneserem, czy jakoś tak. |
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Sob Lut 17, 2007 7:13 pm
|
|
|
Pojazd: Fiat 126 Happy End 0482
|
|
Mikry napisał: |
Nie, dlaczego? CHodzi mi o to, że tabliczkę zmajstrowali gdy wreszcie tabliczki takie opracowali (możliwe, że wcześniej nie było ich wcale). |
Tok rozumowania raczej dobry....
Tabliczki prawdopodobnie opracowali/wyprodukowali jak zapadła decyzja o produkcji (a nie o budowie prototypu). Pewnie jako prototyp miał "cos zastępczego".... |
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Sob Lut 17, 2007 11:31 pm
|
|
|
Pojazd: 6xMotorynka, Suzuki RG 80
|
|
nadal nikt mi nie odpowiedział co do tego lakieru! cały czas mnie nurtuje jedna rzecz, czy to malowanie aby napewno jest oryginalne? Bo mam pare ale, po 1 kiedys jak malowano auta na 2 kolory to przez jedna długośc to leciało a nie ze np. przy tylnych dzwiach było przy klamce a przy przednich juz przy progach, bo np. z tyłu na zdjęciu widać troche krzywo pomalowane linie, i czy jest możliwe to że tak malowano mikrusy? _________________ Kupie każdą część do Rometa... od całego motorku po śrubke
Motorynka Pony M301 1988 mniam |
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Nie Lut 18, 2007 2:00 am
|
|
|
|
|
Cofnij się do pierwszego mojego postu w tym temacie - na archiwalnej fotce raczej listew i "dwukolorowości nadwozia" nie widac, malowanie więc nie jest oryginalne - co potwierdzają modyfikacje przedniego pasa.[/code] _________________ Jestem koneserem, czy jakoś tak. |
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Czw Lut 22, 2007 2:29 am
|
|
|
Pojazd: nogi;-(
|
|
Przednie kierunki ma chyba od Trabanta Fajny, fajny dobrze ze sie taki uchowal  _________________ Zostań strażnikiem języka- poznaj tajemne gesty.
|
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Sob Paź 20, 2007 11:24 pm
|
|
|
Pojazd: -w-a-r-s-z-a-w-a
|
|
i co panowie wiadomo juz cos na temat daty produkcji
a numeru nadwozia???
jest to ten numer jeden czy nie???
dziekuje... _________________ ---live is just how we just---
---------pocisk--------- |
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Nie Paź 21, 2007 2:37 am
|
|
|
|
|
W papiórach ma, że jest  _________________ Jestem koneserem, czy jakoś tak. |
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Wto Lip 10, 2012 10:51 am
|
|
|
|
|
Serdecznie zapraszamy do lektury naszego artykułu o Mikrusie nr 001. Tekst ukazał się w lipcowym numerze Classicauto.
"...55 lat temu, 22 lipca 1957 roku, po raz pierwszy zaprezentowano
publicznie prototypy polskich mikrosamochodów - Mikrusa i Meduzę.
Pojazdy przejechały ulicami Mielca z okazji Narodowego Święta
Odrodzenia Polski, które było jedną z ważniejszych uroczystości w PRL.
Jeden z prototypowych Mikrusów zachował się do naszych czasów.
Niepublikowane do tej pory fotografie pokazują ten samochód w latach
60. i 70., gdy był użytkowany przez prywatnego właściciela, w rękach
którego jest do dziś..."
_________________ 6 czerwca 2011 roku ukazała się w sprzedaży książka pod tytułem "Mikrus MR-300 - 3 lata produkcji, 50 lat historii"
|
|
|
 |
|