Autor |
Wiadomość |
< Koła: opony, dętki, dekle, śruby, powietrze :-) |
|
Wysłany:
Pon Lis 20, 2006 12:49 pm
|
|
|
Pojazd: 3 x Mikrus Mr-300
|
|
Witam,
Jak już pewnie wiecie posiadam 2 Mikrusy. Chciałem sie też pochwalić ze w ośmiu kołach mam orginalne powietrze, zadziwiające 10 lat stania w polu i powietrze nie uciekło... Ale stan opon jest bardzo kiepski, wszystkie 9 opon (mam tylko jeden zapas) się rozpada, palcami można odrywać kawałki, szczeliny są już całkiem duże i dętki widać. Felgi też do naprawy, dekle do naprawy, śruby do wymiany.
Wiecie może od czego da sie dopasować opony do Mikrusa ? Szukałem w jakiś składach rolniczych, znalazłem opony małogabarytowe do przyczep o takich samych wymiarach jak te od Mikrusa 4/10 (nie te z jodełką ) :
Czy takie opony/dętki się nadają ? Jakie opony macie w swoich Mikrusach ?
Zdjecie koła z muzeum w krakowie (za dużo śrub???):
Zdjęcie koła jednego z moich Mikrusów
Dekle mają być chromowane ? Felgi powinny być malowane na kolor nadwozia ? Jakie powinny być śruby i ile ich ma być ? Czy koła mają wyglądać tak jak na tym zdjęciu? :
szymoniec napisał: |
|
_________________ 6 czerwca 2011 roku ukazała się w sprzedaży książka pod tytułem "Mikrus MR-300 - 3 lata produkcji, 50 lat historii"
Zamówienia można składać na stronie: http://www.mikrus.net.pl. Zapraszamy! |
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Pon Lis 20, 2006 1:21 pm
|
|
|
Pojazd: Mikrus MR-300 FSO 1500
|
|
Opon najlepiej szukać na PKP chociaż widziałem kiedyś w oryginalnym rozmiarze w jakiejś hurtowni za 120 zeta sztuka. _________________ www.mikrus.rajtel.pl |
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Pon Lis 20, 2006 2:21 pm
|
|
|
|
|
Dlaczego akurat na PKP ? _________________ 6 czerwca 2011 roku ukazała się w sprzedaży książka pod tytułem "Mikrus MR-300 - 3 lata produkcji, 50 lat historii"
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Pon Lis 20, 2006 5:16 pm
|
|
|
|
|
Na stacjach kolejowych jeżdżą jeszcze wózki akumulatorowe które mają właśnie takie opony. Swego czasu kolega miał mi załatwić takie gumy ale niestety zostały same złomy. Ważne, że trop był dobry...  _________________ www.mikrus.rajtel.pl |
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Pon Lis 20, 2006 5:30 pm
|
|
|
|
|
Trop jest, dziekuje.
A z tymi oponami do przyczep rolniczych to jak jest ? Nadają się ? Rozmiar niby jest ok ale nie widziałem takiej opony nigdy na żywo wiec nie wiem czy jest szansa na dopasowanie czegoś do Mikrusa ? Czy macie jeszcze jakieś pomysły ?
Powiem szczerze ze chciałbym akurat opony kupić nowe i mieć pewne. Przecież prędkość maksymalna Mikrusa to już nie żarty, nie ? _________________ 6 czerwca 2011 roku ukazała się w sprzedaży książka pod tytułem "Mikrus MR-300 - 3 lata produkcji, 50 lat historii"
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Pon Lis 20, 2006 5:39 pm
|
|
|
Ostrzeżenia: 0/3
Pojazd: stare i jeszcze starsze...
|
|
gwojew napisał: |
Na stacjach kolejowych jeżdżą jeszcze wózki akumulatorowe które mają właśnie takie opony. Swego czasu kolega miał mi załatwić takie gumy ale niestety zostały same złomy. Ważne, że trop był dobry...  |
Gwojew tylko, że te opony są 2PR i nadają się bardziej do taczek...... |
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Pon Lis 20, 2006 6:08 pm
|
|
|
|
|
Widziałem na własne oczy z takim samym bieżnikiem jak w Mikrusie. Kolega kiedys pracował w PKP i tam wspólnie z jego starymi kumplami znależliśmy te gumy w magazynie ale były to kompletne "gruzy". _________________ www.mikrus.rajtel.pl |
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Wto Lis 21, 2006 12:14 am
|
|
|
Pojazd: O różnej ilości kół
|
|
Ilość śrub w felgach się zgadza, wszystkie mają 8 otworów. w 4 z nich wspawane są śruby, którymi skręcane są obie połówki felg. Przez pozostałe 4 otwory przechodzą śruby, mocujące koło do bębna hamulcowego.
We wcześniejszych egzemplarzach łby śrub spawanych z felgą były w postaci płaskich krążków, w późniejszych łby były już, większe, bardziej widoczne.
Kołpaki były chromowane, felgi malowane na kolor nadwozia. _________________ Jestem koneserem, czy jakoś tak. |
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Wto Lis 21, 2006 1:11 am
|
|
|
Pojazd: Junak M10, Mikrus MR300
|
|
bartwin napisał: |
Powiem szczerze ze chciałbym akurat opony kupić nowe i mieć pewne. Przecież prędkość maksymalna Mikrusa to już nie żarty, nie ? |
Ano nie zarty. Jak pisze Romano: to musi byc guma trakcji szybkobieznej - 4PR. Wezsza jak 4,40x10 tez raczej sie nie nadaje, dojezdzalem kiedys gumy 4,0 z Isetty ojca i pewnie dlatego wczesniej zaczalem siwieć Mikrus i tak srednio sie trzyma drogi.
Sam wlasciwie mialem spytac, skad teraz bierzecie gumy?
"Za moich czasow" jeszcze kupowalo sie w Polmozbycie w Rzeszowie tak okolo polowy lat 80tych Jeszcze mam komplet, ktory do przewidywanej dla Malego roli powinien wystarczyc ale jakby nie chcial? _________________ Jacot
http://www.junakriders.pl |
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Wto Lis 21, 2006 1:16 am
|
|
|
Ostrzeżenia: 0/3
Pojazd: stare i jeszcze starsze...
|
|
Muszę chyba wyjaśnić co znaczy skrót 4PR.
4PR oznacza zastosowanie 4-rech warstw płótna. Ma to znaczenie wytrzymałości opony. Więcej o oponach na moim forum. Pozdrawiam  |
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Wto Lis 21, 2006 9:17 am
|
|
|
|
|
Nowe gumy dostępne są w Niemczech ale cena z jaką się spotkałem to 90-130Euro sztuka. Chociaż ostatnio spotkałem jakieś z normalnym bieżnikiem i z katalogu wynika że można śmigać 100km/h. Nie były to jednak opony typowo samochododwe. _________________ www.mikrus.rajtel.pl |
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Wto Lis 21, 2006 11:26 am
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Wto Lis 21, 2006 12:06 pm
|
|
|
|
|
Opona ładna ale 80e to daje ponad 1200zł komplet bez zapasu ... hihih wiecej niż niejeden Mikrus. Jak widze problem znalezienia opon nie jest w cale taki mały...niestety. _________________ 6 czerwca 2011 roku ukazała się w sprzedaży książka pod tytułem "Mikrus MR-300 - 3 lata produkcji, 50 lat historii"
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Wto Lis 21, 2006 10:14 pm
|
|
|
Pojazd: Junak M10, Mikrus MR300
|
|
bartwin napisał: |
Opona ładna ale 80e to daje ponad 1200zł komplet bez zapasu |
A jakby tak spojrzec we wschodnia strone?
Bo ja spojrzalem na te czworke co pisalem (ulubiona zabawka mojego psa )
- ona ruska byla. Wniosek z tego, ze jakies rosyjskie pojazdy bynajmniej nie wolnobieżne na kolach 10 cali musiały istnieć a oni się tak szybko nie wyzbywają... _________________ Jacot
http://www.junakriders.pl |
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Wto Lis 21, 2006 10:55 pm
|
|
|
|
|
Oj nie wyzbywają się... w te wakacje miałem okazje miesiąc podróżować po syberii i ukrainie i widziałem ze to co u nas jako zabytek jest sprzedawane tam służy jeszcze jako naromalne auto. Łady, Wołgi i inne. A jakie po syberii jeżdzą motocykle z wózkami... marzenie.
Jacot:
Cytat: |
A jakby tak spojrzec we wschodnia strone? |
Przepraszam za OT ale nie mogę się powstrzymać zeby spojrzeć we wschodnią strone, zdjecia z nad Bajkału, zrobiłem tylko kilka bo poprostu bedąc tam po kilku godzinach wszystko wydawało sie tak normalne
Ruski Mikrus:
Zaparkowane auto:
Najpopularniejsze auto nad Bajkałem:
Pojazd gospodarza u ktorego mieszkaliśmy 4 dni:
I moje ulubione (klimacik niezły nie ?):
A teraz na temat, z jakiego wozu, wózka czy innego wynalazku myślisz ze coś sie da dopasować ? Masz na myśli coś konkretnego ? _________________ 6 czerwca 2011 roku ukazała się w sprzedaży książka pod tytułem "Mikrus MR-300 - 3 lata produkcji, 50 lat historii"
|
|
|
 |
|